Сигналът SOS е всеизвестен морзов код за бедствие. Но какво точно означава

...
Сигналът SOS е всеизвестен морзов код за бедствие. Но какво точно означава
Коментари Харесай

SOS сигналът всъщност не означава нищо

Сигналът SOS е общоизвестен морзов код за злополучие. Но какво тъкмо значи в действителност?

Морзовият код, който е фиктивен от американския художник и откривател Самюъл Морз, се употребява от моряци и пилоти за връзка. Това е относително комплицирана система от точки и тирета.

Един от добре познатите кодове в " Морзовата писменост “ е SOS. Съставен е от 3 точки, 3 тирета, 3 точки. Това е повсеместен сигнал за злополучие. Обикновено се счита, че смисъла му значи " избави нашия транспортен съд " ( " save our ship " ) или " избави душите ни " ( " save our souls " ), написа ABC Fact. Това обаче напълно не е правилно. 

Всъщност SOS сигналът не значи нищо. 

Но за какво тогава използваме това редуциране? 

Причината е проста - тази композиция е доста лесна за запомняне. Дори децата я знаят. Ето за какво се е трансформирал в повсеместен сигнал за злополучие.

Разбира се, той не постоянно е бил признат в интернационален проект. Преди това се е използвало съкращението CQD. И тъкмо както хората неправилно поясняват SOS, по този начин са считали, че абревиатурата CQD значи " ела бързо - заплаха " ( " сome quickly - danger " ).

През 1906 година сигналът CQD е изменен на SOS. През 1908 година това публично става новият повсеместен вик за помощ, само че лишава години, до момента в който бъде напълно общопризнат. Например, когато Титаник потъва, екипажът първо алармира с CQD, само че откакто не получава отговор, превключва на SOS.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР